Zagrebački Odrezak Kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Zagrebački odrezak predstavlja jedan od najpopularnijih tradicionalnih jela u hrvatskoj kuhinji, ali mnoge ljude zanima koliko kalorija stvarno sadrži ovaj ukusni specijalitet. Ovaj hranjivi obrok koji kombinira piletinu, šunku i sir može značajno utjecati na dnevni unos kalorija.

Zagrebački odrezak sadrži između 450 i 650 kalorija po porciji, ovisno o veličini i načinu pripreme, što čini približno 25-30% preporučenog dnevnog unosa kalorija za odraslu osobu.

Razumijevanje kalorijskog sadržaja ovog tradicionalnog jela pomaže ljudima da ga ugrade u svoju prehranu bez narušavanja zdravstvenih ciljeva. Kalkulacije se razlikuju ovisno o debljini mesa, vrsti sira i količini ulja korištenog za prženje, što može biti ključno za one koji paze na svoju liniju ili planiraju obroke.

Nutritivne vrijednosti

Kad se zagrebački odrezak stavi pod “nutritivnu lupu”, rezultati mogu biti… pa, recimo da nisu baš za one koji broje kalorije do zadnje cifre. Jedna prosječna porcija ovog kulinarskog dragulja donosi oko 520 kalorija – što je otprilike kao da pojedete tri veća hamburgera iz McDonald’sa (ali puno ukusnije, naravno).

Ono što mnogi ne shvaćaju je da se te kalorije raspoređuju prilično zanimljivo kroz makronutrijente:

Nutrijent Količina po porciji (180g) % dnevnih potreba
Proteini 35-42g 70-85%
Masti 28-35g 45-55%
Ugljikohidrati 25-30g 8-10%
Natraj 950-1200mg 40-50%

Protein je definitivno zvijezda ovdje – jedna porcija pokriva skoro cijele dnevne potrebe za građevnim materijalom mišića. Masti dolaze uglavnom od paniranja i prženja (tko bi rekao?), dok su ugljikohidrati relativno skromni zahvaljujući jednostavnom paninru.

Sir i šunka dodaju svoje “nutritivne note” – calcium iz sira je odličan za kosti, dok šunka donosi dodatne proteine ali i… hmm, možda malo previše soli za one s visokim tlakom.

Najbolji recepti

Kad se radi o zagrebačkom odresku, ne postoji samo jedan “pravi” recept – svaka obitelj ima svoju verziju koja se prenosi s koljena na koljeno. Neki kuhari kunu se u tradicionalnu kombinaciju telećeg odreska s kayerom i trapistom, dok drugi eksperimentiraju s purećim mesom i različitim vrstama sireva.

Klasični zagrebački odrezak ostaje zlatni standard – tanak teleći odrezak punjjen šunkom i sirom, paniran u jajetu i prezli te pržen na maslacu. Ovaj pristup donosi oko 520 kalorija po porciji, ali okus je jednostavno nepobjediv.

Lakša varijanta koristi pureće meso umjesto telećeg i peče se u pećnici s minimalnom količinom ulja. Ovakav pristup smanjuje kalorije za gotovo 150 po porciji – znači da možete uživati u okusu bez griže savjesti.

Moderna interpretacija uključuje sve od mozzarelle umjesto trapista do dodatka začinskog bilja poput timijana ili ružmarina. Neki kuhari čak dodaju tanke kriške rajčice za svježinu.

Ključ uspješnog zagrebačkog odreska leži u kvaliteti sastojaka i pravilnoj tehnici. Meso mora biti dovoljno tanko (oko 5-7mm), punilo ravnomjerno raspoređeno, a paniranje suho i hrskavo. Temperatura ulja od 170°C osigurava da se odrezak propečenoga s lijepom zlatnom koricom.

Zdravstvene informacije

Kad govorimo o zagrebačkom odresku s aspekta zdravlja, situacija nije ni crno ni bijelo. Ovo omiljeno jelo donosi solidnu dozu proteina – između 35 i 42 grama po porciji – što pokriva gotovo 80% dnevnih potreba odrasle osobe. To je posebno korisno za sportaše ili one koji žele održati mišićnu masu.

Nutrijent Količina po porciji % dnevnih potreba
Proteini 35-42g 70-85%
Masti 28-35g 45-55%
Ugljikohidrati 25-30g 8-10%
Natrij 800-1200mg 35-50%

Međutim, visok sadržaj masti i soli može predstavljati izazov. Prženje u ulju i slani sir značajno povećavaju količinu zasićenih masti, dok šunka i sir dodaju prilično soli – ponekad i polovicu preporučene dnevne količine. Osobe s visokim tlakom ili problemima sa srcem trebaju biti oprezne.

Pozitivna strana? Zagrebački odrezak pruža vrijedne minerale poput kalcija iz sira i željeza iz mesa. Ključ je u umjerenosti – povremeno uživanje neće naštetiti zdravoj osobi, ali redovita konzumacija zahtijeva prilagodbu ostatka dnevnog jelovnika. Preporučuje se kombinirati ga s velikim obrokom salate ili povrća kako bi se balansirali mikronutrijenti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top