Rajčica kalorije: Samo 22 kalorije po komadu + najbolji recepti za mršavljenje

Rajčica je jedan od najvažnijih sastojaka u hrvatskim kuhinjama, ali mnogi se pitaju koliko kalorija zapravo unose u organizam kada je konzumiraju.

Jedna srednja rajčica od približno 120 grama sadrži samo 22 kalorije, što ju čini idealnom namirnicom za one koji paze na svoju liniju, a istovremeno pruža obilje vitamina C, kalija i antioksidansa.

Ova sočna namirnica skriva mnoge nutritivne tajne koje mogu značajno utjecati na naše zdravlje i težinu. Različite vrste rajčica sadrže različitu količinu kalorija, a način pripreme može dramatično promijeniti njihovu hranjivnu vrijednost. Stručnjaci ističu da rajčica nije samo niskokalorična hrana, već i pravi nutritivni dragulj koji može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Za sve koji žele razumjeti kako rajčica može postati njihov saveznik u zdravoj prehrani, analiza koja slijedi rasvjetljava sve što trebaju znati.

Nutritivne vrijednosti

Rajčica predstavlja pravi nutritivni blago s kompleksnim sastavom koji nadilazi njezinu skromnu kalorijsku vrijednost. Svježa rajčica sadrži 95% vode, što objašnjava njezinu osvježavajuću prirodu i nisku energetsku gustoću.

Vitamin C dominira u nutritivnom profilu rajčice – jedna srednja rajčica pokriva 28% dnevnih potreba odrasle osobe. Ovaj antioksidans podržava imunološki sustav i pomaže u apsorpciji željeza iz drugih namirnica.

Hranjivu tvarKoličina po 100g
Kalorije18 kcal
Ugljikohidrati3.9g
Proteini0.9g
Masti0.2g
Vlakna1.2g
Kalij237mg
Likopen2.6mg

Kalij regulira krvni tlak i podržava funkciju srca – rajčica osigurava značajan udio dnevnih potreba za ovim mineralom. Folate u rajčici doprinose stvaranju crvenih krvnih stanica i DNA sintezi.

Likopen, crveni pigment odgovoran za boju rajčice, djeluje kao snažan antioksidans. Kuhanje rajčice povećava bioraspoloživost likopena za 35%, što čini rajčicu u umacima nutritivno vrjedniju od svježe.

Rajčica također sadrži beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A potreban za zdravlje očiju i kože.

Najbolji recepti

Svježa rajčica salata kombinira 3 velike rajčice (66 kalorija) s mladim listovima rukole i kapljicama maslinovog ulja. Ovaj recept pruža maksimalnu nutritivnu vrijednost jer se rajčica konzumira sirova, zadržavajući sve vitamine i minerale u njihovom prirodnom obliku.

Pečene rajčice s mediteranskim začinima transformiraju običnu rajčicu u bogat izvor likopena. Pečenje na 180°C tijekom 25 minuta povećava bioraspoloživost likopena za 35%, što čini ovaj antioksidans lakše dostupnim organizmu. 4 srednje rajčice (88 kalorija) postaju intenzivnog okusa s dodatkom origana i timijana.

Rajčica gazpacho predstavlja osvježavajući način konzumiranja većih količina rajčice. 6 velikih rajčica (132 kalorije) miješaju se s krastavcima i crvenim paprikama, stvarajući nizokaloričnu juhu bogatu vitaminima. Hladna priprema čuva vitamin C koji se inače razgrađuje toplinom.

ReceptKalorije po porcijiLikopen (mg)Vitamin C (%)
Svježa salata222.528
Pečene rajčice294.218
Gazpacho353.831

Zdravstvene informacije

Rajčica pruža ključne zdravstvene benefite koji nadmašuju njezinu nisku kalorijsku vrijednost od 22 kalorije po srednjoj rajčici. Likopen, najvažniji antioksidans u rajčici, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 14% prema studiji objavljenoj u European Journal of Nutrition.

Antioksidacijska svojstva rajčice

Likopen u rajčici neutralizira slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja stanica. Bioraspoloživost likopena povećava se 3-5 puta tijekom kuhanja jer toplina razgrađuje stanične strukture rajčice. Beta-karoten, drugi važan antioksidans, pretvara se u vitamin A koji podržava zdravlje očiju i imunološki sustav.

AntioksidansKoličina po 100gDnevne potrebe
Likopen2.6mg15-30mg
Beta-karoten449mcg900mcg
Vitamin C14mg90mg

Utjecaj na kardiovaskularno zdravlje

Kalij u rajčici regulira krvni tlak kroz održavanje ravnoteže elektrolita u organizmu. Jedna srednja rajčica pokriva 7% dnevnih potreba za kalijem, što podržava funkciju srca i sprječava hipertenziju. Folati u rajčici sudjeluju u sintezi DNA i održavanju zdravlja krvnih žila.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top