Matovilac kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Kada se pred mladima nađe pitanje koliko zapravo kalorija skriva matovilac u svakodnevnoj salati, čini se kao sitnica, no već tu kreću prve prave znanstvene dileme. Mnogi miješaju pojmove, a brojke često iskliznu iz kontrole.

Matovilac sadrži otprilike 21 kilokaloriju na 100 grama, što ga svrstava u niskokaloričnu namirnicu bogatu vitaminima i mineralima, osobito C vitaminom te željezom – savršeno za lagane obroke i zdrave međuobroke.

Zamislite kako bi školski obrok izgledao kad biste znali sve tajne ove skromne zelene biljke – za one koji žele više od običnog popisa kalorija, slijedi zanimljiv vodič kroz svijet matovilca.

Nutritivne vrijednosti

Fresh matovilac in a modern kitchen with a nutrition chart.

Teško je precijeniti koliko je matovilac koristan u svakodnevnoj prehrani – često ga na brzinu ubacujemo u sendvič ili juhu, no rijetko se zaustavimo i razmislimo o njegovom bogatstvu. Dok većina povrća nudi više vode nego konkretnih nutritivnih tvari, matovilac ima neočekivan as u rukavu: visoku koncentraciju vitamina i minerala, ali s vrlo malo kalorija.

Glavne nutritivne vrijednosti matovilca na 100 g

Nutrijent Vrijednost
Energija 21 kcal
Proteini (bjelančevine) 2,0 g
Ugljikohidrati 3,6 g
Šećeri 0,7 g
Masti 0,4 g
Vlakna 1,8 g
Vitamin C 38 mg
Vitamin A (beta-karoten) 4300 IU
Željezo 2,0 mg
Kalcij 38 mg
Magnezij 13 mg

Nije slučajno što se matovilac često ističe kao zvijezda proljetnih salata. Ova zelena lisnata biljka bogata je klorofilom, što joj daje karakterističnu boju. Uz to, odličan je izvor antioksidansa – tvari koje pomažu našem tijelu da se obrani od slobodnih radikala, onih malih bioloških “sabotažera” koji mogu ubrzati starenje stanica.

Za one koji žele znati više, matovilac sadrži fitokemikalije poput luteina i zeaksantina, korisnih za zdravlje očiju – što je važno baš kad polako okrećete stranice svojih bilježnica tijekom napornih noćnih priprema. Ukratko: učinkovitost ove biljke nije samo u brojci na tablici, već u kombinaciji svih zaštitnih hranjivih tvari koje vaše tijelo svakodnevno treba.

Najbolji recepti

U želji da matovilac postane više od sporednog lika na tanjuru, pravi je trenutak otkriti jedan ili dva recepta koji ga stavljaju u središte pažnje. Premda se najčešće koristi u svježim salatama, njegova svestranost iznenadit će svakog znatiželjnog kušača.

Tko bi pomislio da tako jednostavna biljka zaslužuje svoje mjesto i u toplim jelima? Za srednjoškolce i osnovnoškolce koji ponekad preskaču zeleni prilog, možda će sljedeće ideje unijeti dozu znatiželje na njihov stol.

Klasična salata od matovilca

Najlakši način da ga isprobate? Pranje, brzo sušenje i miješanje s tvrdo kuhanim jajetom, maslinovim uljem, par kapi limunovog soka, prstohvatom soli te tanjur je spreman za nekoliko minuta. Okus je osvježavajuć, blago orašast s izraženom zelenilom.

Sendvič s matovilcem i sirom

Oni koji se ne mogu zamisliti bez sendviča – par kriški integralnog kruha, komad domaćeg sira, nešto svježeg matovilca i sitno sjeckana rajčica mogu pretvoriti dosadnu užinu u obrok vrijednog školskog odmora.

Povrtna juha s matovilcem

Za promjenu,

može se dodati i u laganu povrtnu juhu na samom kraju kuhanja – matovilac zadržava boju i punoću okusa, a obrok postaje bogatiji vitaminima.

Svako jelo s matovilcem ostavlja prostor za maštu i vlastite dodatke. Netko ga voli s tostiranim orašastim plodovima, drugi s komadićima slanog sira ili kuhanim krumpirom. Odluka je na vama, jer – tko je rekao da zdrava užina mora biti dosadna?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top