Maslac Kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Koliko puta se maslac našao na popisu namirnica o kojima kruži more informacija, ali gotovo nitko ti ne objasni jasno što zapravo znači broj kalorija na njegovoj etiketi? Odabir maslaca može izgledati trivijalno, ali razumijevanje njegovog sastava i učinka na organizam zapravo je ključ, pogotovo kad te čeka školski projekt iz nutricionizma ili želiš bolje paziti na prehranu.

Maslac sadrži oko 717 kalorija na 100 grama, a najveći dio njegove energetske vrijednosti dolazi iz masti. Iako pripada visokokaloričnim namirnicama, maslac osigurava vitamine A, D, E i K, ali i zasićene masti koje treba konzumirati umjereno.

Odgovor na pitanje koliko je maslac „zapravo dobar ili loš” za zdravlje zahtijeva malo više truda. Pravi izazov tek dolazi, upuštamo se u ozbiljnu edukativnu vožnju kroz sve nutritivne, zdravstvene i kulinarske stranputice ovog omiljenog namaza.

Nutritivne vrijednosti

Butter on a kitchen scale with nutrition facts tablet nearby.

Nađu li se učenici pred tablicom s maslacem, brojke često djeluju zbunjujuće ili strogo. Maslac je, pojednostavljeno, prehrambena mast pripremljena pretežno od kravljeg mlijeka. Ali što ti podaci iz tablice zaista znače u svakodnevici?

Tablica ispod prikazuje prosječne nutritivne vrijednosti maslaca po 100 grama:

Sastojak Količina (100 g)
Energija 717 kcal
Proteini 0,9 g
Ugljikohidrati 0,1 g
Masti 81 g
– zasićene 51 g
– nezasićene 30 g
Vlakna 0 g
Vitamin A 684 µg
Vitamin D 1,5 µg
Vitamin E 2,3 mg
Vitamin K 21 µg
Kalcij 24 mg

Na prvi pogled, očigledno je, maslac se sastoji pretežno od masnoće, gotovo bez proteina ili ugljikohidrata. To objašnjava visoku kalorijsku vrijednost i razlog zašto je ujedno tako “zasićen” okusom. Veća količina zasićenih masti (51 g na 100 g) razlog je zašto stručnjaci uvijek napominju da bi maslac trebalo koristiti umjereno, posebno ako postoji briga za zdravlje srca i krvnih žila.

Međutim, s maslacem dolaze i određeni benefiti. Njegov udio vitamina A daje podršku očima i imunitetu, zanimljivo je da na 10g maslaca (tzv. “palačinka porcija”) dolazi gotovo 70 µg vitamina A. Uz to, prirodni vitamin D i K iz maslaca sudjeluju u održavanju zdravlja kostiju i zubi.

Zašto se maslac često spominje uz “skrivene kalorije”? Jer ga mnogi koriste “usput”, na kruhu, u pečenju, čak i pri pripremi jaja. Već jedna žlica (oko 10g) donosi skoro 72 kcal, što je brojka koju treba uzeti u obzir kod planiranja obroka.

Protein? Iako je gotovo zanemariv, maslac ipak doprinosi sitosti jer masti usporavaju pražnjenje želuca, ali toga valja biti svjestan kada se računa ukupan dnevni unos kalorija, osobito kod onih koji paze na liniju.

Maslac sadrži i tragove kalcija te drugih minerala, ali njihova nutritivna uloga ovdje je više simbolička. Prava vrijednost maslaca krije se u njegovoj aromi i sposobnosti oplemenjivanja hrane, čemu se rijetko koji drugi namaz može mjeriti.

Najbolji recepti

Premda nije prvo što padne na pamet kad razmišljamo o “zdravoj prehrani”, maslac se nalazi u osnovi nekih od najpoznatijih tradicionalnih i modernih recepata. Za srednjoškolce i osnovnoškolce, pravilno korištenje maslaca ne znači “automatski nezdrav obrok”, važno je znati gdje maslac stvara nenadmašan okus i teksturu.

Klasik među brzim doručcima je jednostavni tost s maslacem. Recept? Komad kruha kratko zapečen, premazan tankim slojem maslaca, uz sezonski pekmez ili tanki sloj meda. Doručak gotov za par minuta, a okus – posve nostalgičan.

Zahvaljujući specifičnoj točki topljenja, maslac je nezamjenjiv u pripremi kolača poput prhkih keksa, biskvita ili popularnog “banana bread”. Štoviše, samo maslac osigurava onaj karakterističan miris i teksturu koju margarin ne uspijeva nadomjestiti. Baš zato, u francuskim specijalitetima (kroasani.) nema zamjene, prava stvar je samo maslac.

U slanim jelima, maslac daje kremoznost umacima, a povrće sotirano na malo maslaca dobiva aromu koja ni ne traži dodatni začin. Ne smije se zanemariti ni “stari hit” – maslac pomiješan s češnjakom i peršinom za premazivanje bageta prije pečenja.

Evo nekoliko konkretnih kulinarskih prijedloga:

  • Prhki keksi s maslacem: Potrebno je samo brašno, maslac i malo šećera, a svaki učenik može eksperimentirati s dodacima (vanilija, limunova korica)
  • Pomfrit pečen u pećnici s maslacem: Umjesto klasičnog ulja
  • Povrće “na pari” preliveno otopljenim maslacem i posuto začinskim biljem
  • Palačinke s maslacem i medom: Brza energija prije škole

Tijekom pripreme, važno je ne pretjerivati – već i mala količina maslaca (pet do deset grama po porciji) bit će dovoljna za puni okus.

Jedan zanimljiv savjet? Kolače uvijek izvaditi iz pećnice nekoliko minuta ranije i premazati tankim slojem maslaca, dobit će sjajan miris i mekoću. Ove praktične upute pomažu mladima razumjeti maslac ne samo kao “kalorijsku bombu”, već kao vrijedan alat u kuhinji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top