Janjetina kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Odabrati komad janjetine za ručak ili posebnu večeru može biti prava uživancija, ali vrlo brzo se pojavi pitanje: koliko kalorija i hranjivih tvari zapravo sadrži janjetina?

Janjetina je bogata visokokvalitetnim proteinima, vitaminima B skupine, željezom i cinkom, a u prosjeku 100 grama pečene janjetine sadrži oko 250 kalorija, ovisno o vrsti i pripremi mesa.

Ako ste ikada stajali ispred tanjura i pitali se je li ovaj sočan zalogaj dobra opcija za vaš jelovnik, na pravom ste mjestu.

Nutritivne vrijednosti

A plated serving of roast lamb with nutrition info icons.

Proučavanje nutritivne tablice janjetine može biti iznenađujuće jednostavno, čak i ako ste tek uhodali u svijet pravilne prehrane. Janjetina je meso mladih ovaca i razlikuje se od telećeg ili goveđeg mesa upravo bogatstvom okusa i drugačijim profilom hranjivih tvari.

Ključna stvar kod janjetine jest visok udio proteina i impresivna količina mikronutrijenata koji su važni u razvoju adolescenata. Posebno se ističu vitamini B12 i B6, neophodni za zdravlje živčanog sustava, te minerali kao što su željezo i cink koji igraju ključnu ulogu u rastu i imunitetu mladih.

Koliko kalorija ima janjetina?

Broj kalorija u janjetini, kao i kod većine mesa, razlikuje se ovisno o dijelu koji se konzumira te načinu pripreme. Npr. janjetina bez vidljive masnoće i pečena ima bitno manje kalorija nego masniji dijelovi ili pržene varijante.

Vrsta (100 g) Kalorije Proteini (g) Masti (g) Ugljikohidrati (g)
Pečena janjetina (leđa) 250 25 17 0
Janjetina bez masnoće 175 27 8 0
Janjetina s masnoćom 330 23 28 0

U tablici se jasno vidi da janjetina bez vidljive masnoće osjetno snižava kalorijsku vrijednost, ali ona s masnoćom nosi puni okus koji mnogi obožavaju.

Vitamini i minerali – zašto su važni?

Janjetina je fantastičan izvor vitamina B12, B6, niacina te minerala poput cinka i željeza. Ovi nutrijenti pomažu organizmu u normalnom radu mozga, stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca te održavanju jakog imuniteta. Kod mladih koji su još u razvoju, prehrana bogata ovim tvarima može bitno doprinijeti boljem učenju, koncentraciji i općem osjećaju energije tijekom dana.

Jedan podatak kojeg mnogi zanemaruju: željezo iz janjetine (tzv. hem željezo) tijelo apsorbira puno učinkovitije nego željezo iz biljne hrane, što je dodatni plus za sve koji se bore s niskom razinom željeza.

Najbolji recepti

Nema sumnje: janjetina je kroz stoljeća bila okosnica mnogih blagdanskih i obiteljskih stolova diljem Hrvatske – od ražnja do čuvene peke. Pravi izazov je pripremiti je tako da zadrži sočnost, a pritom ne pretjerati s dodatnim kalorijama. Evo nekoliko praktičnih, detaljno objašnjenih prijedloga, upravo za učenike koji žele zdravije opcije:

Janjetina ispod peke

Ovo je klasik dalmatinske i ličke tradicije, a cijela filozofija pripreme je sporost – niska temperatura, polagano pečenje ispod saća ili “peke”. Tako se čuva maksimalan okus, a masti se većinom izliju na dno.

Upute:

  1. Kocke janjetine (po mogućnosti lopatica ili plećka) nasole se, doda ružmarin, češnjak te nekoliko krumpira i mrkvi.
  2. Peče se 2,5 do 3 sata na laganoj vatri.
  3. Povrće upija dio masti, a meso ostaje mekano i uljušteno.

Ovakvim načinom pripreme izbjegavate trajno izlaganje jela visokim temperaturama (što povećava količinu štetnih spojeva), a kalorijska vrijednost je uravnoteženija zbog kombinacije mesa i povrća.

Pečena janjetina u pećnici

Vrlo popularan izbor kad nema peke – janjetina se peče u protvanu s nekoliko režnjeva češnjaka, ružmarinom i povrćem te povremeno podlije bijelim vinom. Meso se peče bez dodavanja dodatnih masnoća.

Janjetina na žaru

Ovo je dobra opcija za one koji paze na kalorije – komadi bez kože ili masnoće začine se paprom, ružmarinom i limunom, pa ostave kratko na vrućem žaru. Ostatak masnoće iscijedi se tijekom pečenja.

Savjet: Kod svake pripreme, skinite vidljivu masnoću prije kuhanja – to značajno smanjuje ukupni unos kalorija. Također, pečenje na povrću uvijek je pametnija opcija nego prženje na ulju.

Koliko kalorija unese prosječno jelo?

Jedan tanjur pečene janjetine sa šakom kuhanog povrća i malom porcijom krumpira najčešće sadrži oko 350–400 kcal, što je izvrsna opcija za ručak ili večeru, pogotovo ako se jede uz svježu salatu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top