Jabuka Kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Mnogi se svakodnevno pitaju koliko točno kalorija sadrži najomiljeniji voće na svijetu. Jabuke su neizostavan dio zdrave prehrane, ali njihova kaloridnost često ostaje misterij za one koji paze na svoju težinu.

Jedna srednja jabuka od približno 180 grama sadrži između 80 i 95 kalorija, što ju čini idealnim izborem za grickalicu tijekom dana ili kao zdrav desert nakon obroka.

Ova sočna činjenica tek je početak priče o nutritivnoj vrijednosti jabuka. Njihov kaloridni sadržaj varira ovisno o vrsti, veličini i načinu pripreme, što može značajno utjecati na vašu prehranu. Postoji li savršena formula za uključivanje jabuka u svakodnevni jelovnik bez straha od viška kalorija?

Nutritivne vrijednosti

Kada govorimo o nutritivnim vrijednostima jabuka, ova voćka zaista ima što za pokazati. Osim što sadrži između 80-95 kalorija po srednjoj jabući, ona je prava mala riznica hranjivih tvari.

Nutritivna komponenta Količina (na 100g jabuke)
Ugljikohidrati 13,8g
Prehrambena vlakna 2,4g
Šećeri 10,4g
Protein 0,3g
Masti 0,2g
Vitamin C 4,6mg
Kalij 107mg

Ono što jabuku čini posebno zanimljivom je njena kombinacija prirodnih šećera – fruktoze, glukoze i saharoze. Ovi šećeri omogućavaju tijelu postupno oslobađanje energije, što znači da nećete doživjeti nagli skok i pad razine šećera u krvi kakav često prate prerađeni slatkiši.

Prehrambena vlakna u jabukama igraju ključnu ulogu u osjećaju sitosti. Dva i pol grama vlakana po 100 grama voća pomaže u regulaciji probave i održava osjećaj zasićenosti duže vremena. To objašnjava zašto jedna jabuka može biti savršen međuobrok koji neće izazvati žudnju za hranom nakon sat vremena.

Vitamin C i kalij dodatno povećavaju vrijednost ove voćke. Iako jabuke nisu najvažniji izvor vitamina C, svaka količina pomaže u jačanju imunološkog sustava, dok kalij podupire zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka.

Najbolji recepti

Kad netko spomene “jabuka kalorije” u kontekstu kuhanja, većina ljudi automatski pomisli na teške kolače pune masnoće. Ali što ako kažemo da postoje recepti koji jabuke pretvaraju u prave nutritivne bombone s minimalnim kalorijama?

Pečene jabuke s cimetom predvode listu – jedna srednja jabuka ispečena s pola žličice cimeta sadrži samo 85 kalorija. Jednostavno se izdubi srce jabuke, pospe cimetom i peče 25 minuta na 180°C. Cimetni šećer prirodno se karamelizira stvarajući desert koji zadovoljava slatku želju bez griže savjesti.

Jabučni čips predstavlja genijalno rješenje za one koji žude za hrskavim grickalicama. Tanko narezane jabuke dehidriraju se u pećnici na 70°C tijekom tri sata. Rezultat? Hrskavi zalogaji s tek 45 kalorija po šalici koji zamjenjuju industrijske čipsove s njihovih 150+ kalorija.

Za one koji vole eksperimentirati jabučna salsa kombinira kockice svježih jabuka s crvenim lukom, limetom i chilijem. Ovaj meksički twist sadrži samo 35 kalorija po porciji i savršeno se slaže s pečenim ribama ili piletinom.

Smoothie bowl s jabukama osvaja srca fitness entuzijasta – miješanje jedne jabuke s pola banane i 100ml bademljeva mlijeka stvara kremasti obrok od 180 kalorija koji drži sitost satima.

Zdravstvene informacije

Jabuke su daleko više od običnog voća – one su prava nutritivna elektrana koja može značajno utjecati na zdravlje. Redovita konzumacija jabuka povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima koje se protežu od srčanog zdravlja do kontrole tjelesne težine.

Srčano-žilni sustav posebno ima koristi od jabuka. Topljiva vlakna u jabukama pomažu snižavati razinu lošeg kolesterola (LDL), dok antioksidansi poput kvercetin štite arterije od upala. Studije pokazuju da ljudi koji jedu jednu jabuku dnevno imaju 23% niži rizik od bolesti srca.

Probavni sustav također profitira od redovite konzumacije jabuka:

Komponenta Korist za probavu
Pektin Hrani korisne bakterije u crijevima
Prehrambena vlakna Regulira stolicu i sprječava zatvor
Organske kiseline Poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari

Jabuke djeluju i kao prirodni “čistač” zuba. Žvakanje jabuke stimulira proizvodnju sline koja neutralizira bakterije u ustima i smanjuje rizik od karijesa. Stomatolog dr. Marija Petrić često preporučuje jabuke kao “prirodnu četkicu za zube”.

Za one koji paze na liniju – jabuke sadrže spojeve koji mogu ubrzati metabolizam i povećati osjećaj sitosti do 4 sata nakon konzumacije. Kombinacija vlakana i vode čini da se želudac brže osjeća pun uz minimalan kalorijski unos.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top