Bečki Odrezak Kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Bečki odrezak predstavlja jedan od najvoljenijih klasičnih jela u našoj kuhinji, ali koliko zaista znamo o njegovom kalorijskom sadržaju? Mnogi se pitaju može li se ovaj tradicionalni obrok uklopiti u zdravu prehranu ili je bolje da ga izbjegavaju.

Tipičan bečki odrezak od teletine sadrži između 350-450 kalorija po porciji od 150 grama, ovisno o načinu pripreme, količini ulja za prženje i dodatnim prilozima koji se služe uz njega.

Kalorijski sadržaj ovog omiljenog jela ovisi o brojnim čimbenicima – od odabira mesa i načina panade do tehnike prženja. Razumijevanjem sastava i hranjivih vrijednosti bečkog odreska moguće je napraviti informirane prehrambene izbore koji neće narušiti zdravstvene ciljeve. Ova analiza će otkriti sve skrivene kalorije koje se mogu pronaći u ovom zlatno hrskavom obroku.

Nutritivne vrijednosti

Kada je riječ o nutritivnim vrijednostima bečkog odreska, evo podataka koji će vam pomoći da bolje razumijete što zapravo jedete:

Nutritivni element Količina (po 150g)
Kalorije 350-450 kcal
Proteini 25-30g
Ugljikohidrati 15-20g
Masti 20-30g
Kolesterol 85-100mg
Natrij 400-600mg

Proteinski sadržaj čini bečki odrezak odličnim izborom za one koji žele zadovoljiti dnevne potrebe za ovim makronutrijentom. Teletina prirodno sadrži visokokvaljetne proteine koji pomažu u održavanju mišićne mase i osjećaju sitosti.

Masti se uglavnom nalaze u panaduri i ulju za prženje. Tradicionalno pripremljen odrezak može sadržavati značajnu količinu zasićenih masti, što je važno imati na umu kod planiranja obroka. Ugljikohidrati dolaze primarno iz brašna u panadi i mogu varirati ovisno o debljini panading sloja.

Minerali poput cinka i željeza prirodno su prisutni u mesu, dok se natrij uglavnom dodaje tijekom začinjavanja i panade. Vitaminskim sastavom prednjače vitamini B skupine, osobito B12 koji je ključan za normalno funkcioniranje živčanog sustava.

Najbolji recepti

Kada se radi o pripremi bečkog odreska koji neće razoriti kalorijski plan, ključ je u pametnim modifikacijama klasičnog recepta. Iskusni kuvari preporučuju korištenje tanjih odrezaka od teletine ili piletine – oni se brže kuhaju i upijaju manje ulja.

Tradicionalni bečki odrezak (punjene kalorije)

Sastojak Količina Kalorije
Teletina odrezak 150g 200
Brašno 30g 110
Jaje 1 komad 70
Kruh mrvice 40g 150
Ulje za prženje 2 žlice 240
Ukupno 770

Lakša varijanta bečkog odreska

Umjesto klasičnog prženja u dubokom ulju, pametni kuhari koriste air fryer ili pećnicu. Ovakav pristup smanjuje kalorijski sadržaj za čak 40%. Panadura može biti od integralnog brašna ili mljevenih badema što dodaje hranjive vrijednosti.

Sastojak Količina Kalorije
Pileći odrezak 150g 165
Integralno brašno 20g 68
Jaje 1 komad 70
Panko mrvice 25g 90
Cooking spray 1 pršenje 10
Ukupno 403

Tajna savršenog “zdravijeg” bečkog odreska leži u dobrom začinjavanju mesa prije paniranja – papar, češnjak u prahu i majčina dušica čine čuda za okus.

Zdravstvene informacije

Hoćemo li biti iskreni? Bečki odrezak nije baš health food – ali to ne znači da ga treba potpuno brisati iz jelovnika. Ključ je u razumijevanju što naše tijelo dobiva (i što možda ne treba).

Za ljude s visokim kolesterolom, ova 85-100mg po porciji može biti problematična. Ali evo insider informacije: kolesterol iz hrane čini samo 25% ukupnog kolesterola u tijelu. Ostatak naše tijelo proizvodi samo. Dakle, povremeno uživanje u bečkom odresku neće srušiti vaš cardio profil.

Što se tiče pozitivnih strana:

  • Odličan izvor cinka za jačanje imuniteta
  • B vitamini (posebno B12) za zdravlje živaca
  • Visokokvalitetni proteini za mišiće

Međutim, natrij može biti pravi devil in disguise – 400-600mg po porciji je gotovo četvrtina preporučene dnevne količine. Ljudi s hipertenzijom trebaju biti extra oprezni.

Pro tip iz kuhinje: ako redovito jedete bečki odrezak, pratite razinu željeza u krvi. Previše crvenog mesa može dovesti do nakupljanja željeza, što nije dobro za sve.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top