Badem kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Koliko je često gotovo nemoguće odoljeti šaci badema kad nas uhvati želja za nečim hrskavim, a istovremeno znamo da su bademi „ozloglašeni” po količini kalorija? Tinejdžeri i učenici osnovne škole često postavljaju pitanja poput „Koliko kalorija ima u bademima?” ili „Jesu li bademi zdrava međuobrok opcija?”. Ove nedoumice ne samo da su opravdane, već su i izuzetno važne za svakoga tko brine o zdravlju ili planira obrok koji neće narušiti prehrambenu ravnotežu.

U 100 grama badema nalazi se oko 575 kalorija, zajedno s visokom količinom zdravih masti, bjelančevina, dijetalnih vlakana, vitamina E i minerala poput magnezija. Prava mala superhrana s velikim energetskim udjelom.

Priča o bademima zapravo je prava riznica zanimljivosti o prehrani, balansiranju unosa kalorija te savjetima za njihovo pametno korištenje u svakodnevnoj prehrani, uz dozu praktičnih primjera i korisnih tablica koje učenicima pomažu da lakše „pohvataju sve konce”.

Nutritivne vrijednosti

people choosing almonds with a nutrition chart nearby

Odlučivanje koliko badema pojesti često ovisi o tome koliko su kalorični, pa je razumijevanje njihovog nutritivnog sastava ključno. S obzirom na to da bademi zauzimaju značajno mjesto ne samo među orašastim plodovima nego i među „zdravim grickalicama”, svaki sloj njihove prehrambene vrijednosti ima svoju funkciju i „težinu”.

Tablica nutritivnih vrijednosti, bademi (100 g, sirovi)

Nutrijent Količina (100 g)
Energija 575 kcal
Bjelančevine 21 g
Ukupne masti 49 g
– zasićene masti 3,8 g
– jednostruko nezasićene 31 g
– višestruko nezasićene 12 g
Ugljikohidrati 22 g
– šećeri 4,4 g
Dijetalna vlakna 12,5 g
Natrij 1 mg
Kalij 705 mg
Kalcij 264 mg
Magnezij 268 mg
Fosfor 484 mg
Željezo 3,7 mg
Vitamin E 25,6 mg

Često se postavlja pitanje, što to zapravo znači u kontekstu svakodnevnog obroka? Jedna prosječna šaka badema, otprilike 30 g (ili oko 23 badema), sadrži između 170 i 180 kalorija. Taj iznos može djelovati visok za međuobrok, ali se radi o namirnici bogatoj hranjivim tvarima: visokom udjelu proteina, zdravih masti i neopisivo važnih vlakana, zbog čega osjećaj sitosti traje znatno dulje. Bademi ne sadrže gluten, što su dobre vijesti za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten.

Naravno, treba paziti na dodatke poput soli ili šećera kod kupovine prženih ili začinjenih badema – ti dodaci mogu značajno promijeniti ukupan nutritivni profil. Kod domaćih slastica ili miješanih orašastih plodova u trgovini, neka tablica postane vaš vodič za brze procjene.

Ne treba zaboraviti ni mikroelemente – vitamin E je antioksidans koji pomaže stanicama da se brane od oksidativnog stresa, dok magnezij poboljšava koncentraciju i pomaže tijekom školskih napora. Tu su još i fosfor za kosti, te kalij za ravnotežu tekućina u tijelu.

Najbolji recepti

Bademi su svestrani gosti u svakoj kuhinji, mogu biti dio doručka, glavnog jela, međuobroka i slastica. Prilagodljivost je njihova velika prednost kada treba osmisliti zdravu i ukusnu užinu koju će djeca voljeti, ali i koju će nutricionisti pohvaliti.

Za učenike koji žele brzu energiju prije škole ili treninga, klasična varijanta je voćna salata s bademima. Sve što je potrebno: nasjeckati sezonsko voće (jabuka, banana, marelica…), dodati šaku isjeckanih badema, malo jogurta i žličica meda za dodatni „kick” energije.

Među popularnim najjednostavnijim receptima, posebno za užinu u školskoj torbi, izdvaja se domaća granola:

  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica nasjeckanih badema
  • ¼ šalice sjemenki (buča ili suncokreta)
  • ½ šalice suhog voća (grožđice, brusnice)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice kokosovog ulja

Sve pomiješati, peći 20 ak minuta na 160°C, povremeno promiješati. Kada se ohladi, može se spremiti u staklenu teglu i koristiti cijeli tjedan.

Za one koji vole nešto izazovnije a žele impresionirati obitelj, bademi su neizostavan sastojak u tradicionalnim desertima poput rožate, ali ih za moderan twist, odnosno zdraviju verziju, možete koristiti za izradu bademovog mlijeka. Jednostavnije ne može: namočiti bademe preko noći, zatim ih izmiksati s vodom i procijediti. Dobit ćete napitak koji zamjenjuje kravlje mlijeko i ne sadrži laktozu.

Teško je ne spomenuti klasik: bademi u čokoladi. Ipak, kao pametan kompromis, birajte tamnu čokoladu i ograničite količinu. Tako i desert može biti nutritivno vrijedan, dok se istovremeno uživa u slatkom zalogaju.

Konačno, uvijek vrijedi eksperimentirati s bademima u slanim jelima – posipanjem po pečenom povrću, dodavanjem rižotima ili azijskim wokovima, gdje njihova blaga orašasta aroma fino nadopunjuje ostale okuse. Mogućnosti za kreativnost ne nedostaje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top