Višnje kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Neki će reći da su višnje tek sitnica na ljetnim tržnicama, ali njihova prehrambena moć često prolazi ispod radara. Ima li išta ljepše nego hladna zdjela višanja usred toplinskog vala? A upravo iza tog osvježavajućeg okusa, skriva se više od same prigodne užine.

Višnje su niskokalorično voće, s prosječno 50 kalorija na 100 grama, a ističu se bogatstvom vitamina C, kalija, prehrambenih vlakana i snažnih antioksidansa: istovremeno pružaju zdravlje bez opterećivanja dnevnog kalorijskog unosa.

Jednom kad znate od čega se sastoji ta crvena kuglica energije, gledat ćete višnje drukčijim očima – i biti mudriji kada birate među voćem.

Nutritivne vrijednosti

Different forms of sour cherries with nutrition facts on a clean background.

Nije tajna: čak i oni koji nisu ljubitelji matematike znaju da kalorije mogu povezati uživanje i grižnju savjesti. Pitanje je – gdje višnje spadaju na toj skali? Na ovom mjestu, formalnost nalaže jasne brojke, bez odugovlačenja i trivijalnosti.

Višnje – kalorijski profil

Najvažniji podatak za one koji drže do prehrane jest da 100 grama svježih višanja sadrži tek otprilike 50 kcal (209 kJ). To čini višnje izuzetno laganim izborom za međuobrok ili dodatak zobenoj kaši, jogurtu ili svježem kolaču. Sušene višnje i kompot ipak nose više kalorija: tijekom dehidracije i kuhanja gubi se voda, a koncentracija šećera u odnosu na masu raste.

Sastojak 100g svježe višnje 100g smrznute 100g kompota 100g sušene
Energetska vrijednost (kcal) 50 45 85 287
Ugljikohidrati (g) 12 11 20 62
Šećeri (g) 8 7 16 50
Proteini (g) 1 1 0.7 2.5
Masti (g) 0.3 0.2 0.2 1
Vlakna (g) 1.6 2 1 7.5

Vitamini i minerali

Na papiru: višnje su bogate vitaminom C, kalijem i bakrom, uz značajne količine polifenola i antocijanina, antioksidansa koji čine da višnje djeluju moćnije nego što izgledaju. Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imuniteta, a kalij čuva živce i pomaže ravnoteži tekućina.

Prerađeni proizvodi od višanja mogu gubiti dio vitamina – pogled na etiketu uvijek je preporuka. Ipak, većina mladih bira svježe ili zamrznute plodove, ponajprije zbog okusa.

Glikemijski indeks

Za one koje muče šećeri: višnje imaju umjeren glikemijski indeks (oko 22). U usporedbi s većinom ostalog voća, to ih čini pogodnim za one koji paze na razinu glukoze u krvi. Naravno, važno je promatrati ukupnu količinu koju pojedinac konzumira, posebno kod slatkih prerađevina.

Najbolji recepti

Možda su višnje nekome sinonim za kompot u bakinim staklenkama ili pitu na stolu. Svejedno, svaka generacija ima svoj omiljeni način kako izvući najviše iz ovog voća. Evo nekoliko zanimljivih prijedloga, uz napomenu: kreativnost može biti važan dodatak svakoj formuli.

Višnje na žlici: deserti i slane kombinacije

Klasična pita od višanja, poznatija kao “štrudla” ili “višnjevača”, s razlogom je ljetni hit. Rijetki odolijevaju spoju kiselkasto-slatkog nadjeva i prhkog tijesta. Osim toga, višnje dobro stoje u ohladama – jednostavno ih dodati u smoothije, preljeve za palačinke ili čak pikantne salate uz kozji sir i orašaste plodove.

Varijacija: jogurt s višnjama i lanenim sjemenkama

Ako pripremate doručak na brzinu, jogurt s višnjama, lanom i malo meda može zamijeniti mnogo skuplje industrijske slastice i pružiti dugotrajniju sitost. Ta kombinacija nije samo ukusna nego uravnotežuje vlakna i šećere, što pomaže koncentraciji i energiji tijekom nastave.

Višnje u glavnom jelu?

Nekima zvuči čudno, ali višnja je odličan partner pečenoj puretini ili – još bolje – kao umak uz pečenu patku. Dodaje svježini i olakšava teža jela, baš kao što lagana jogurt salata s višnjama može biti zgodan međuobrok na izletu ili u školskom obroku.

Na kraju, tko želi da ga inspirira klasična slastica? Za učenike i sve koji žele probati nešto drukčije, višnjeva panna cotta ili chia puding s višnjama efektno osvježava i bez velikih kulinarskih vještina.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top