Kus Kus Kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Koliko puta se dogodilo da čujete za kus kus, ali vam ostane nejasno koliko zapravo ima kalorija i što sve donosi vašem tijelu? Odgovori na ta pitanja nisu uvijek jasni, pogotovo za one koji prvi put proučavaju ovu namirnicu.

Kus kus sadrži oko 112 kcal u 100 grama (kuhanog), s niskom količinom masti, umjerenim udjelom ugljikohidrata i solidnim udjelom biljnih proteina, što ga čini praktičnom i laganom opcijom za većinu obroka.

U nastavku se otkriva puno više od pukih brojki, što stvarno znače ove vrijednosti, kako možete upotrijebiti kus kus u zdravoj prehrani i koji su najpametniji načini pripreme. Svatko tko želi shvatiti kus kus do kraja, ovdje će pronaći logične odgovore.

Nutritivne vrijednosti

Bowl of couscous with nutrition data and professionals tracking calories.

Kus kus možda izgleda kao nešto između sitne tjestenine i žitarice, ali zapravo je riječ o jednostavnom jelu od pšenične krupice. Pitanje koje se često pojavljuje među srednjoškolcima glasi: koliko je ovo zapravo kalorično i što čovjek dobiva jedući kus kus?

Najtočnije procjene govore da kuhani kus kus (100 grama) sadrži:

Nutrijent Količina (100 g, kuhano)
Energija 112 kcal
Proteini 3,8 g
Ugljikohidrati 23,2 g
Šećeri 0,1 g
Masti 0,2 g
Zasićene masti 0,04 g
Vlakna 1,4 g
Natrij 5 mg

Zvuči suhoparno? Ali zapravo, ove tablice kriju važnu priču. Zbog niskih masnoća i relativno solidne količine ugljikohidrata i proteina, kus kus je često atraktivan izbor kada treba uravnotežiti energiju za dan, primjerice, kao lagani prilog uz povrće ili pileća prsa.

Važno je zapamtiti da su sirove vrijednosti puno veće jer kus kus pri kuhanju upije dosta vode. Netko tko pokušava “brojati kalorije” često previdi ovu razliku. Za one aktivne, sportaše ili učenike koji satima sjede, kus kus im može biti pametan izbor jer se lako vari i ne opterećuje probavu. Vlakna pomažu dulje održati osjećaj sitosti, što znači manje grickanja čipsa ili slatkiša između obroka.

Kao dodatak, valja pomenuti da kus kus ne sadrži gluten, samo ako je napravljen od bezglutenske pšenice (što nije slučaj kod većine industrijskih verzija na tržištu), dakle, obratiti pažnju pri kupnji ako je celijakija u pitanju. Također, budući da uglavnom dolazi bez začina i dodataka, odličan je prazni “list papira” koji se može začiniti po želji i uklopiti u svaku dijetu.

Najbolji recepti

Možda zvuči dosadno, ali kus kus je kao Lego kockice u kuhinji, mogućnosti gotovo da nemaju kraja kad jednom shvatite osnovu.

Brza salata s povrćem

Skuhati kus kus prema uputama s pakiranja (uglavnom samo preliti vrućom vodom i poklopiti na par minuta). Dodati rajčicu, krastavac i malo maslinovog ulja. Neki vole ubaciti feta sir, dok drugi radije posegnu za limunovim sokom i svježom mentom.

Kus kus s piletinom na mediteranski način

Prvo, na tavi prepržiti trakice pilećih prsa. U zasebnoj posudi pripremiti kus kus i dodati povrće po izboru: papriku, tikvicu, brokulu. Sve zajedno preliti limunovim sokom i servirati s malo sezama ili maslinovog ulja.

Slatka varijanta?

Ako je netko više za desert, može kuhani kus kus pomiješati s malo badema, grožđica i cimeta, pa preliti žlicom meda. Po ukusu se mogu dodati i komadići tamne čokolade, iznenađujuće ukusan doručak ili užina bez puno muke.

Kus kus ima tu prednost da je neutralnog okusa. Djeca koja izbjegavaju povrće, često ga lakše pojedu upravo u ovoj kombinaciji jer ih ne odvraća tekstura ili intenzivan miris.

Kod jela s kus kusom nema pravila, tko voli, može ubaciti i tunjevinu, kuhanu leću ili humus za više proteina. Važno je eksperimentirati dok ne pronađete kombinaciju okusa koja najviše odgovara. Onome tko stalno traži kratke i jednostavne recepte, kus kus može postati tajni as u rukavu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top