Mlijeko kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Što zapravo znači kad se kaže da je mlijeko “izvor života”? Je li priča o njegovim kalorijama samo stvar brojki ili ima tu nešto više za znati?

Mlijeko sadrži u prosjeku 42 kalorije na 100 ml, što ga čini među umjereno kaloričnim napicima, s bogatim izvorom bjelančevina, vitamina B12, kalcija i drugih važnih nutrijenata. Nutritivne vrijednosti ovise o postotku masnoće i vrsti mlijeka.

Samo što zagrebete površinu priče s mlijekom, otkrijete puno više zanimljivih detalja nego što ste možda pretpostavljali.

Nutritivne vrijednosti

People comparing different types of milk and their nutritional values around a modern table.

Mlijeko je često puno više od obične “bijele tekućine”. Svaki put kad posegne za čašom mlijeka, netko (bilo da je riječ o učeniku nakon škole ili sportašu nakon treninga) unosi i cijeli niz hranjivih tvari koje organizam koristi za rast, obnovu i energiju.

Za početak, energetska vrijednost mlijeka znatno varira, ovisi o vrsti (punomasno, polumasno, obrano), proizvođaču, pa čak i godini proizvodnje. Nisu sve litre mlijeka jednake. Najveća razlika vidi se upravo u udjelu mliječne masti.

Kalorije i makronutrijenti (100 ml):

Vrsta mlijeka Kalorije Proteini Masti Ugljikohidrati
Punomasno (3,2%) 64 3,2g 3,6g 4,7g
Polumasno (1,6%) 46 3,3g 1,6g 4,8g
Obrano (0,1%) 35 3,4g 0,1g 4,9g
Kozje mlijeko 69 3,1g 4,1g 4,4g
Sojino mlijeko* 49 3,3g 2g 3g

*Sojino mlijeko nije iz kravlje sirovine, no mnogi ga biraju kao zamjenu.

Mlijeko je posebno poznato po unosu visokokvalitetnih bjelančevina, ali i kao jedan od najvažnijih izvora kalcija – što klincima i mladima znači mnogo za razvoj kostiju. Vitamin B12 iz mlijeka nerijetko je presudan za energiju i živčani sustav. Također, bogato je riboflavinom (vitamin B2), fosforom, kalijem i magnezijem.

Kao zanimljivost, ljeti mlijeko u prosjeku sadrži malo više vitamina D, zbog promjena u prehrani krava i izlaganja suncu – i tu zapravo znanost susreće prirodu na praktičan način. Neki čak biraju “obogaćeno” mlijeko, gdje se dodatno unose vitamine D i A.

Vrlo je važno razumjeti razliku između “prirodne” i industrijske obrade mlijeka: svježe, pasterizirano, sterilizirano i UHT, svaki od njih kroz tehnološki proces može mijenjati (ali ne drastično) neke mikronutrijente, dok kalorijska vrijednost u osnovi ostaje slična.

Oni koji imaju intoleranciju na laktozu često biraju mlijeko bez laktoze, gdje je prirodni šećer (laktoza) razgrađen – ali kalorijska vrijednost ostaje minimalno smanjena, većinom zbog okusa.

Usporedba s drugim napicima? Soka od naranče ima oko 46 kcal / 100 ml, dok gazirani napici idu oko 41 kcal / 100 ml, ali bez svih proteina i minerala koje se nalaze u mlijeku. Dakle, kada dijete ili tinejdžer procjenjuje što popiti za užinu, mlijeko često ima prednost zbog složenijih sastojaka.

Najbolji recepti

Mlijeko nikada nije bilo samo za piti. Njegova fleksibilnost u kuhinji čini ga jednom od temeljnih namirnica za pripremu raznih jela, i ne, ne govorimo samo o žitaricama ili kakau. Kroz stoljeća, mlijeko je dalo ključni ulogu u razvoju bezbroj slatkih i slanih recepata.

Jedan od najklasičnijih školskih užina su, naravno, palačinke s mlijekom. No, jeste li znali da omjer brašna i mlijeka može drastično promijeniti teksturu palačinki? Tanko tijesto daje mekanu sredinu, dok više mlijeka znači nježnije rubove.

Ako uzmemo zobene kaše – prava energetska bomba za doručak: zobene pahuljice kuhane s mlijekom učine kašu mnogo kremastijom nego da se koristi samo voda, pritom dodajući i dodatne bjelančevine. Učlaniti malo meda, sezonskog voća ili orašida, i osvojili ste nutricionističku lutriju.

Za one željne eksperimentiranja, puding od riže ili gris s mlijekom omiljeni su deserti u mnogim kućanstvima. Tajna savršenog grisa? Polako dodavati gris u vruće mlijeko miješajući stalno, kako se ne bi stvorile grudice – najčešća pogreška početnika.

Za sportaše i one na dijeti, šejkovi s mlijekom često su prva asocijacija. Pomiješati bananu, žlicu kakaa, malo meda, i dobiva se proteinski napitak koji nije samo ukusan već i zasitan, a broj kalorija možete kontrolirati zamjenom punomasnog sa obranim mlijekom. Praktičnost na vrhuncu.

I naravno, toplu šalicu kakaa ili vanilije mladi uvijek rado biraju za večernje opuštanje, osobito zimi ili nakon napornog dana.

Kroz igru okusa i tekstura, mlijeko je uvijek pouzdan partner u kulinarstvu – i alat u rukavu kad treba pripremiti cjeloviti obrok ili desert koji će razveseliti svaku dobnu skupinu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top