Burek Kalorije: Koliko Kalorija Ima Komad Bureka s Mesom, Sirom i Povrćem?

Burek se smatra jednim od najomiljenijih jela na Balkanu, ali mnogi se pitaju koliko kalorija sadrži ovaj hrskavi zalogaj. Nutritivna vrijednost bureka varira ovisno o vrsti punjenja, veličini porcije i načinu pripreme.

Jedan prosječni komad bureka s mesom (100 grama) sadrži između 250-350 kalorija, dok burek sa sirom može imati 280-380 kalorija po porciji. Najveći utjecaj na kalorijsku vrijednost imaju jufka, ulje i vrsta punjenja.

Poznavanje kalorijskog sadržaja bureka pomaže u planiranju uravnotežene prehrane bez odricanja od tradicionalnih okusa. Različite varijante bureka nose drugačije nutritivne profile, a način pripreme može značajno utjecati na konačnu energetsku vrijednost. Ova analiza će vam omogućiti da uživate u bureku svjesno donoseći odluke o svojoj prehrani.

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti bureka prikazuju kompleksan profil makro i mikronutrijenata koji varira prema vrsti punjenja i načinu pripreme. Standardni komad bureka s mesom (120g) sadrži prosječno 15-18g proteina, 20-25g masti i 28-32g ugljikohidrata.

Vrsta burekaProteini (g)Masti (g)Ugljikohidrati (g)Vlakna (g)
Sa mesom15-1820-2528-322-3
Sa sirom12-1522-2826-301-2
Sa krumpirom6-818-2235-403-4
Sa jabukama4-616-2042-484-5

Micronutrijenti u bureku obuhvaćaju značajne količine kalcija (150-200mg po komadu), željeza (2-4mg) i vitamina B skupine. Burek sa sirom pridonosi dnevnom unosu kalcija s 18-25% preporučene dnevne količine.

Jufka osigurava kompleksne ugljikohidrate koji pružaju dugotrajnu energiju, dok ulje dodaje esencijalne masne kiseline. Natrijevi sadržaj kreće se između 400-600mg po komadu, što predstavlja značajan dio preporučenog dnevnog unosa od 2300mg.

Dodavanje povrća poput špinata ili mrkve povećava sadržaj vitamina A i C, dok orasi u slatkim varijantama doprinose zdravim mastima i magnezu.

Najbolji recepti

Tradicionalni burek s mesom predstavlja klasičnu varijantu s 280-320 kalorija po komadu. Recepta kombinira 500g jufke, 400g mljevenog mesa (govedina ili janjetina), 200ml ulja i začine. Meso se prži s lukom, dodaju se sol, papar i vegeta prema ukusu.

Burek sa sirom sadrži 300-350 kalorija po porciji zbog višeg sadržaja mliječnih masti. Punjenje nastaje miješanjem 600g svježeg sira, 3 jaja, 150ml mlijeka i щepinu soli. Ovaj recepti omogućava kontrolu količine ulja kroz postupak mazanja lista.

Lakša varijanta s povrćem smanjuje kalorijsku vrijednost na 220-270 kalorija po komadu. Kombinacija tikvica, mrkve, paprike i luka stvara nutritivno bogato punjenje s dodatnim vitaminima A i C.

Vrsta burekaKalorije/komadProtein (g)Masti (g)
S mesom280-32015-1820-25
Sa sirom300-35012-1522-28
S povrćem220-2706-816-20

Priprema počinje razvlačenjem jufke na tanke listove, mazanjem uljem između slojeva i dodavanjem odabranog punjenja. Pečenje traje 35-40 minuta na 180°C.

Zdravstvene informacije

Burek predstavlja nutritivno gustu hranu koja može biti dio uravnotežene prehrane kada se konzumira u umjerenim količinama. Jednokomadna porcija bureka pokriva približno 12-18% dnevnih energetskih potreba odrasle osobe.

Redovita konzumacija bureka utječe na nekoliko ključnih zdravstvenih aspekata:

Zdravstveni aspektPozitivni utjecajOgraničenja
EnergijaBrza dostupnost ugljikohidrataVisok glikemijski indeks
Proteini15-18g po komadu podržava mišićnu masuNedovoljan amino-kiselinski profil
Kalcij120-180mg po komadu jača kostiVisok sadržaj zasićenih masti
Natrij450-650mg po komadu (30% dnevne potrebe)

Dijabetičari trebaju posebnu pažnju zbog visokog sadržaja ugljikohidrata koji može dovesti do naglog porasta šećera u krvi. Kombiniranje bureka s bogatim salatama ili jogurtom usporava apsorpciju glukoze.

Osobe s visokim krvnim tlakom ograničavaju unos zbog značajnog sadržaja natrijuma. Domaći burek omogućava kontrolu količine soli u pripremi.

Sportaši koriste burek kao izvor brzih ugljikohidrata prije treninga intenziteta. Omjer ugljikohidrata i proteina (2:1) podržava oporavak mišića nakon vježbanja.

Nutritivne prednosti uključuju vitamine B skupine koji podržavaju metabolizam te fosfor potreban za zdravlje kostiju. Burek s povrćem povećava unos antioksidansa i dijetetskih vlakana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top