Krumpir Kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Krumpir se često percipira kao “loš” ugljikohidrat koji sabotira dijetu, ali ova popularna namirnica krije mnogo više od što se čini na prvi pogled. Mnogi ljudi izbjegavaju krumpir misleći da je kalorijski bomb, no istina je kompleksnija i fascinantnija nego što očekuju.

Jedan srednjak krumpir (150 grama) sadrži oko 130 kalorija, što je manje od dvaju kriški bijelog kruha. Bogat je kalijem, vitaminom C i vlaknima, a njegov glikemijski indeks varira ovisno o načinu pripreme.

Razlika između pečenog krumpira i pomfrita nije samo u okusu – način pripreme dramatično mijenja nutritivnu vrijednost i broj kalorija. Ljudi koji razumiju ove nijanse mogu uživati u krumpiru bez krivnje i čak ga koristiti kao saveznika u održavanju zdrave težine.

Nutritivne vrijednosti

Dakle, sad kad smo razmotrili kalorije, vrijeme je da zaronimo dublje u ono što krumpir stvarno nudi vašem tijelu. I ovdje dolazi do preokreta – krumpir nije samo “prazan” ugljikohidrat kako mnogi misle.

Nutritivna vrijednost Po 100g Po srednjem krumpiru (150g)
Kalorije 87 kcal 130 kcal
Ugljikohidrati 20g 30g
Protein 2g 3g
Masti 0.1g 0.15g
Vlakna 1.8g 2.7g
Kalij 421mg 632mg
Vitamin C 12.6mg 18.9mg

Evo gdje postaje zanimljivo – kalij. Jedan srednji krumpir sadrži više kalija od banane! To znači da pomaže u regulaciji krvnog tlaka i održavanju zdravlja srca. A vitamin C? Pokriva gotovo četvrtinu dnevnih potreba.

Vlakna su još jedna skrivena prednost. Ta 2.7 grama po krumpiru možda ne zvuči impresivno, ali kada jedete krumpir s korom (što definitivno trebate!), dobivate pristojnu količinu koja pomaže probavi i osjeću sitosti.

Protein u krumpiru sadrži sve esencijalne aminokiseline – što ga čini potpunim proteinom. Tko bi to rekao?

Najbolji recepti

Nakon što ste saznali koliko je krumpir nutritivno vrijedan, možda se pitate kako ga pripremiti da zadržite sve te dobre tvari. Pečeni krumpir u kori predstavlja zlatni standard – jednostavno ga zapecite na 200°C oko 45 minuta i dobit ćete savršenu kombinaciju hrskave kore i kremaste unutrašnjosti.

Krumpir salata s jogurtom postala je hit među fitness entuzijastima. Skuhajte 500g krumpira, narežite na kockice, dodajte prirodni jogurt umjesto majoneze i svježe začinsko bilje. Ovakav pristup smanjuje kalorije za gotovo polovicu u odnosu na tradicionalnu verziju.

Pire krumpir s karfiolom genijalan je trik za povećanje volumena bez dodatnih kalorija. Pomiješajte 300g krumpira s 200g karfiola – dobijete kremasti pire koji sadrži 30% manje kalorija od klasične verzije.

Ključ uspjeha leži u tome da izbjegavate duboko prženje. Umjesto toga, narežite krumpir na wedge oblik, poprskajte malo maslinovog ulja i začina, te pecite u pećnici. Rezultat? Hrskavi “krumpirići” s tek 150 kalorija po porciji umjesto standardnih 365.

Zdravstvene informacije

Krumpir često postaje žrtvom dijetetskih predrasuda, ali nutritivni stručnjaci ga smatraju jednim od najzdravijih izvora ugljikohidrata. Njegova visoka koncentracija kalija čini ga snažnijim od banane u borbi protiv visokog krvnog tlaka – jedan srednji krumpir pokriva četvrtinu dnevnih potreba za ovim mineralom.

Nutritivna tablica po 100g krumpira:

Nutrijent Količina % dnevnih potreba
Kalij 421 mg 12%
Vitamin C 12.6 mg 21%
Folna kiselina 18 mcg 4.5%
Vitamin B6 0.3 mg 18%
Magnezij 25 mg 6%

Krumpir sadrži rezistentni škrob koji djeluje kao probiotik i potiče rast korisnih bakterija u crijevima. Ovaj tip škroba također usporava probavu što rezultira stabilnijim razinama šećera u krvi – ključno za osobe s dijabetesom.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje krumpira s korom povećava unos antioksidansa za 60%. Anthocyanini u ljubičastom krumpiru mogu smanjiti upalu u organizmu dok karotenoidi u žutom krumpiru podržavaju zdravlje očiju.

Važna napomena: Zelene dijelove i klice krumpira treba izbjegavati jer sadrže solanin – toksičnu tvar koja može uzrokovati probavne probleme.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top