Tuna Steak Kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Mnogi ljubitelji zdrave hrane često se pitaju koliko kalorija sadrži tunjev odrezak i kako utječe na njihove prehrambene ciljeve. Ovaj nutricionistički bogat izbor postaje sve popularniji u kuhinji onih koji traže ukusan i zdravstven obrok.

Tunjev odrezak sadrži približno 130-160 kalorija po 100 grama, ovisno o načinu pripreme, što ga čini odličnim izborom za one koji žele održati optimalnu tjelesnu masu uz visok unos proteina i nezasićenih masnih kiselina.

Osim osnovnih kalorijskih informacija, važno je razumjeti kako različiti načini kuhanja utječu na nutritivnu vrijednost ovog morskog delikatesa. Struktura nutrijenata u tunjevom odresku skriva mnoge tajne koje mogu potpuno promijeniti pristup vašoj svakodnevnoj prehrani.

Nutritivne vrijednosti

Zašto se tutti frutti sladoledi nikad ne rade od tune? Šalim se – ali ozbiljno… tunjev odrezak je pravi nutritivni powerhouse koji će vas iznenaditi svojim profilom hranjivih tvari.

Osnovni nutritivni sastav po 100g:

Hranjiva tvar Količina
Kalorije 130-160 kcal
Proteini 25-30g
Masti 1-7g
Ugljikohidrati 0g
Natrij 40-50mg
Kalij 250-300mg

Ono što čini tunjev posebnim? Kompletni aminokiselinski profil – sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje naše tijelo ne može samo proizvesti. Plus… (i ovo je veliki plus) bogat je omega-3 masnim kiselinama koje su prave superzvijezde za zdravlje srca i mozga.

Vitamin B12 u tunjevu? Chef’s kiss – jedna porcija pokriva više od dnevnih potreba. Dodajte tu selen koji djeluje kao antioksidant i niacin koji pomaže metabolizmu… i imate hranu koja radi za vas dok vi uživate u okusima.

Najbolji dio? Nula ugljikohidrata znači da se savršeno uklapa u keto ili low-carb planove prehrane. A ako vas brine natrij – prirodni tunjev sadrži tek simboličnu količinu u usporedbi s konzerviranim varijantama.

Najbolji recepti

Kad se radi o pripremanju tunjev odreska koji neće razočarati na kalorijskom frontu… pa, tu je sve u detaljima! Evo tri recepta koji će učiniti da zaboravite na dosadnu dijetu.

Seared tunjev s azijskim notama ostaje apsolutni hit – jednostavno posoli odrezak crnim paprom i sezamom, pa ga opali na vrućoj tavi samo minute-dvije sa svake strane. Rezultat? Savršeno ružičasta sredina koja zadržava sve hranjive tvari (plus onih dragocjenih omega-3 masnih kiselina).

Mariniran tunjev u soja-đumbir sosu donosi potpuno novu dimenziju okusa. Marinada od soja sosa, đumbira i limuna ne dodaje praktički nikakve kalorije, a meso postaje nevjerojatno mekano. Trik je u tome da ga ne ostaviš preddugo – 30 minuta je sasvim dovoljno.

Za one koji vole mediteranske okuse, tunjev s maslinovim uljem i ružmarinom je pravi izbor. Pošto je tunjev prirodno nizak na mastima (spomenuli smo onih 1-7g), mala količina kvalitetnog maslinovog ulja neće značajno utjecati na ukupan kalorijski unos.

Zdravstvene informacije

Tunjev odrezak nije samo ukusna namirnica—on je pravi zdravstveni saveznik koji može transformirati način na koji razmišljamo o prehrani. Nutritionisti često ističu kako je ovaj morski delikates jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje igraju ključnu ulogu u zdravlju srca i smanjenju upala u organizmu.

Posebno je zanimljiv sadržaj selena u tunjevom odresku—minerala koji djeluje kao prirodni antioksidant. Svaka 100-gramska porcija osigurava gotovo dvostruko više selena nego što tijelo dnevno treba, što znači da jedna porcija aktivno štiti stanice od oštećenja slobodnih radikala.

Zdravstvena prednost Korist za organizam
Omega-3 masne kiseline Smanjuju rizik od bolesti srca
Selen (antioksidant) Štiti od oksidativnog stresa
Vitamin B12 Podržava funkciju živčanog sustava
Niskonatrijska hrana Pogodna za kontrolu krvnog tlaka

Za one koji prate ketogenu dijetu ili nastoje smanjiti unos ugljikohidrata, tunjev odrezak predstavlja idealnu opciju jer ne sadrži ni gram ugljikohidrata. Njegov visok sadržaj proteina (do 30 grama po porciji) omogućuje dugotrajan osjećaj sitosti, što prirodno pomaže u kontroli apetita i održavanju zdrave tjelesne mase.

Kardiolozi često preporučuju redovitu konzumaciju ribe poput tunja jer omega-3 masne kiseline EPA i DHA direktno doprinose smanjenju triglicerida u krvi i održavanju zdravog krvnog tlaka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top