Cijela Pizza Kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Pizza je jedna od najomiljenijih hrana na svijetu, no mnogi se pitaju koliko kalorija krije jedna cijela pizza. Ovo pitanje postaje sve važnije kad se trudimo održati zdravu prehranu ili kontrolirati tjelesnu težinu.

Cijela pizza može sadržavati između 1200 i 3000 kalorija, ovisno o veličini, vrsti tijesta, količini sira i dodacima koji se koriste pri pripremi.

Brojke mogu biti šokantne za one koji redovito uživaju u ovom talijanskom delikatesu. Različite pizze nose potpuno različite kalorijske vrijednosti – margarita će imati značajno manje kalorija od pizze s pepperonijem i dodatnim sirom. Razumijevanje ovakvih informacija pomaže u donošenju svjesnijih odluka o prehrani. Vjerojatno ćete biti iznenađeni koliko faktora utječe na konačnu kaloriju broja vaše omiljene pizze.

Nutritivne vrijednosti

Pizza nije samo hrpa ugljikohidrata (iako to ponekad tako izgleda kad je pojedeš u 3 ujutro). Iza tog savršenog spoja tijesta, sira i umaka krije se kompleksan nutritivni profil koji zavisi od ingredijenasa koje staviš na nju.

Prosječna pizza od 30 cm donosi ti oko 35-45 grama proteina – što nije loše za jedan obrok. Ugljikohidrati? Tu je situacija dramatičnija: računaj na 150-200 grama, ovisno o debljini tijesta. (Tankocrijevano tijesto ti “štedi” oko 30 grama ugljikohidrata u odnosu na Chicago deep-dish verziju.)

Nutritivna vrijednost Količina po cijeloj pizzi % dnevnih potreba
Proteini 35-45g 60-75%
Ugljikohidrati 150-200g 50-65%
Masti 40-80g 60-120%
Natrij 2500-4000mg 110-175%
Kalcij 800-1200mg 80-120%

Ono što najviše šokira? Količina natrija. Jedna pizza može pokriti dnevne potrebe za solju… i još malo extra za sutra. Sir, umak, slanina, salama – sve to doprinosi tome da tvoj krvni pritisak možda neće biti oduševljen.

Ali pizza ima i svijetle strane (osim što je ukusna do bola). Doza kalcija iz sira pomaže kostima, a likopen iz rajčice čuva srce. Dodaš li povrće – paprike, gljive, rukolu – dobvaš vitamine i vlakna koja tijelo obožava.

Najbolji recepti

Kad se osoba odluči napraviti pizzu kod kuće, može značajno kontrolirati kalorijski sadržaj kroz pametne izmjene. Pizza marinara s tankim tijestom sadrži tek oko 800-900 kalorija za cijelu pizzu – to je skoro dvostruko manje od standardne margarite! Tajna je u tome što se izbjegava sir i koristi samo rajčica umak, češnjak i bosiljak.

Za one koji ne mogu bez sira, pizza sa mozzarellom i cherry rajčicama predstavlja odličan kompromis. Korištenjem light mozzarelle i dodatkom rukole na vrh, jedna osoba može uživati u pizzi od 1000-1200 kalorija. Ovo je posebno praktično jer rukola dodaje hrskavost i nutritivnu vrijednost – bogata je folnom kiselinom i vitaminom K.

Pizza s gljivama i paprikom donosi dodatne vitamine bez značajnog povećanja kalorija. Gljive sadrže tek 22 kalorije na 100 grama, dok paprike dodaju vitamin C i antioksidanse. Ovakva kombinacija rezultira pizzom od oko 1100 kalorija, što je razumna opcija za povremeno uživanje.

Zdravstvene informacije

Kada se govori o zdravstvenim aspektima konzumiranja cijele pizze, stručnjaci upozoravaju da redovita konzumacija može utjecati na cardiovaskularno zdravlje zbog visokog sadržaja natrija i zasićenih masti. Pizza sadrži prosječno 60-70% preporučenog dnevnog unosa natrija, što kod osjetljivijih osoba može povećati rizik od povišenog krvnog tlaka.

Međutim, pizza nudi i korisne nutritivne elemente. Sir osigurava značajan unos kalcija potreban za zdravlje kostiju, dok rajčica u umaku donosi likopen – antioksidans koji podržava zdravlje srca. Dodaci poput paprika i gljiva obogaćuju pizzu vitaminima C i B te vlaknima koja poboljšavaju probavu.

Zdravstveni aspekt Pozitivno Negativno
Kalcij 400-600 mg (35-50% dnevnih potreba)
Natrij 2500-4000 mg (108-174% dnevnih potreba)
Likopen Antioksidativno djelovanje
Zasićene masti 15-25 g (75-125% dnevnih potreba)

Nutricionisti preporučuju konzumiranje pizze u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane. Dodavanje svježeg povrća i odabir tanjih tijesta mogu značajno poboljšati nutritivni profil obroka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top