Pečeni Krumpir Kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Krumpir je jedan od najomiljenijih priloga u svim kuhinjama svijeta, ali koliko kalorija stvarno sadrži kada ga pripremimo pečenjem? Mnogi ljudi izbjegavaju krumpir misleći da je kalorijski bomba, dok drugi vjeruju da je pečeni krumpir savršeno dijetalno jelo.

Pečeni krumpir srednjeg veličine (oko 150 grama) sadrži otprilike 130-150 kalorija, što ga čini umjereno kalorijskim namirnica koji može biti dio zdrave prehrane kada se pripremi na pravi način.

Ključ je u razumijevanju kako različiti načini pripreme utječu na konačni broj kalorija i hranjivu vrijednost ovog povrća. Temperatura pečenja, dodaci koji se koriste i veličina krumpira mogu značajno promijeniti njegov kalorijski sadržaj – a ove informacije mogu potpuno promijeniti način na koji netko gleda na krumpir u svojoj prehrani.

Nutritivne vrijednosti

Dok većina ljudi zna osnovne kalorije pečenog krumpira, manje je poznato što se krije ispod te hrskave kore. Srednji pečeni krumpir nije samo ugljikohidratna bomba – on je pravi nutritivni blago.

Makronutrijenti po 150g pečenog krumpira:

Nutrijent Količina % dnevne potrebe
Kalorije 130-150 6-8%
Ugljikohidrati 30g 10%
Proteini 4g 8%
Masti 0,2g
Vlakna 3,8g 15%

Ono što mnoge iznenađuje je količina vitamina C – jedan krumpir pokriva gotovo polovicu dnevnih potreba. To je više nego što sadrži većina voća! Kalij je još jedna zvijezda; s 600mg po krumpiru pomaže regulaciji krvnog tlaka bolje od većine banana.

Željezo i magnezij čine ovaj prilog savršenim za aktivne ljude koji gube minerale znojenjem. Vitamin B6 podržava nervni sustav, dok folna kiselina igra ključnu ulogu u metabolizmu.

Ključni mikronutrijenti:

  • Vitamin C: 45% dnevnih potreba
  • Kalij: 17% dnevnih potreba
  • Vitamin B6: 10% dnevnih potreba
  • Magnezij: 8% dnevnih potreba

Pečeni krumpir s korom zadržava najveću nutritivnu vrijednost jer se većina minerala koncentrira upravo u kori i neposredno ispod nje.

Najbolji recepti

Kad se radi o pečenom krumpiru, postoji nekoliko provjerenih načina koji će vam pomoći da izvučete najbolje iz ovog nutritivnog povrća bez dodavanja nepotrebnih kalorija. Evo recepti koji će zadržati svu hranjivost krumpira, a pritom biti ukusni:

Klasični pečeni krumpir s korom

Operite krumpire pod toplom vodom, probodite ih vilicom na nekoliko mjesta i postavite u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pečite 45-60 minuta ovisno o veličini. Ovaj način zadržava sve nutritivne vrijednosti koje smo spomenuli.

Kriški pečeni krumpir s začinima

Narežite krumpire na kriške debljine 1 cm, poškropite ih s malo maslinovog ulja (jedna žličica je dovoljna) i posipajte rozmarinom ili timijanom. Kalorijska vrijednost ostaje gotovo nepromijenjena.

“Hasselback” stil

Napravite duboke usjeke po cijeloj dužini krumpira, ne presječući ga potpuno. Ova metoda omogućuje da se krumpir jednoliko pečen i postane hrskav izvana. Dodavanje začina između usjeka pojačava okus bez dodatnih kalorija.

Najvažniji trik? Nikad ne gulite krumpire prije pečenja jer gubite dragocjene minerale i vlakna koja se nalaze u kori.

Zdravstvene informacije

Pečeni krumpir nije samo ukusna priloga – on je pravi zdravstveni saveznik koji mnogi podcijenuju. Ova skromna namirnica krije u sebi impresivan arsenal hranjivih tvari koje mogu značajno doprinijeti svakodnevnoj prehrani.

Kardiovaskularne prednosti pečenog krumpira proizlaze iz visokog sadržaja kalija – samo jedan srednji krumpir osigurava otprilike 20% dnevnih potreba. Kalij pomaže regulirati krvni tlak i podupire zdravlje srca, što ga čini posebno vrijednim za osobe s hipertenzijom.

Imunološki sustav također profitira od redovite konzumacije pečenog krumpira. Sadržaj vitamina C nadmašuje mnoge citruse – jedan krumpir pokriva približno 45% dnevnih potreba za ovim antioksidansom koji jača prirodnu obranu organizma.

Zdravstvena prednost Ključna hranjiva tvar Dnevna pokrivenost
Zdravlje srca Kalij 20%
Jačanje imuniteta Vitamin C 45%
Energija i metabolizam Vitamin B6 25%
Mišićna funkcija Magnezij 12%

Probavni sustav posebno cijeni vlakna iz krumpirove kore koja potiču zdravu crijevnu floru i održavaju osjećaj sitosti. Ovo čini pečeni krumpir odličnim izborom za one koji paze na tjelesnu težinu – prirodna vlakna usporavaju probavu i stabiliziraju razinu šećera u krvi.

Za sportaše i aktivne osobe pečeni krumpir predstavlja idealan izvor složenih ugljikohidrata koji osiguravaju dugotrajnu energiju bez naglih skokova glukoze.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top