Tjestenina Kalorije – Nutritivne Vrijednosti (Tablica)

Tjestenina je jedna od najvoljenijih namirnica širom svijeta, ali mnogi se pitaju koliko kalorija zaista unose s njom. Ovaj nezamjenjivi ugljikohidrat može biti i saveznik i neprijatelj u održavanju zdrave težine, ovisno o načinu pripreme i količini.

Tjestenina sadrži približno 220-350 kalorija po 100 grama kuhane tjestenine, što ovisi o vrsti brašna i obliku. Integralna tjestenina ima nešto više kalorija, ali i više nutritivnih vrijednosti od bijele.

Ključ je u razumijevanju da tjestenina sama po sebi nije krivac za nakupljanje kilograma – problem nastaje kada se kombinira s kalorijski bogatim umacima i dodacima. Pravilnim odabirom i umjerenim konzumiranjem, tjestenina može ostati dio uravnotežene prehrane bez straha od debljanja.

Nutritivne vrijednosti

Tjestenina nije samo hrpa ugljikohidrata kako mnogi misle — zapravo je prilično bogata različitim nutrijentima koji čine obrunu vrijednu pažnje. Obična bijela tjestenina sadrži oko 13 grama proteina po 100 grama što nije zanemarivo kada se uzme u obzir da većina ljudi konzumira veće porcije.

Ključne nutritivne komponente po 100g tjestenine:

Nutrient Bijela tjestenina Integralna tjestenina
Proteini 13g 15g
Ugljikohidrati 75g 71g
Vlakna 3g 9g
Željezo 3.3mg 3.9mg
Magnezij 53mg 143mg
B vitamini Umjereno Visoko

Integralna verzija daleko nadmašuje običnu tjesteninu kada govorimo o nutritivnoj vrijednosti. Sadrži trostruko više vlakana što pomaže probavi i duže održava osjećaj sitosti. Plus – magnezij koji je ključan za rad mišića i živčanog sustava prisutan je u količinama koje mogu pokriti značajan dio dnevnih potreba.

Folna kiselina u tjestenini posebno je važna za trudnice dok kompleks B vitamina podržava energetski metabolizam. Ironija je što ljudi često izbjegavaju tjesteninu zbog kalorija a zapravo propuštaju solidnu nutritivnu vrijednost — pogotovo ako biraju integralne verzije i kombiniraju ih s povrćem umjesto masnim umacima.

Najbolji recepti

Kad je riječ o kuhanju tjestenine koja neće sabotirati vašu liniju, ključ je u pametnom kombiniranju sastojaka. Umjesto da se fokusirate na to koliko kalorija ima sama tjestenina, bolje je razmisliti o tome što stavljate na nju.

Špageti s cherry rajčicama i bosiljkom su savršen primjer kako 85 grama tjestenine (oko 300 kalorija) može postati sitan obrok kada dodate hrpu svježeg povrća. Cherry rajčice dodaju samo 20 kalorija po 100 grama, a bosiljak praktički ništa – ali okus? Fantastičan!

Penne s tikvicama i češnjakom još je jedna opcija koja pokazuje kako možete pojesti veću porciju tjestenine ako je “raširite” s nizkokalorijskih povrćem. Dvije velike tikvice imaju manje kalorija od jedne žlice maslinovog ulja, a daju osjećaj sitosti.

Fusilli s brokułom i parmezanom kombinira 70 grama tjestenine s čašom brokule (samo 25 kalorija) i žlicom parmezana. Rezultat? Obrok od oko 350 kalorija koji će vas držati sitima satima zahvaljujući vlaknima iz brokule i proteinima iz sira.

Tajna je u tome da povrće čini pola vašeg tanjura, a tjestenina drugu polovicu.

Zdravstvene informacije

Kad netko spomene tjesteninu, obično se odmah pokreću alarmi o ugljikohidratima i kiogrammima. Ali čekaj malo – da li je to stvarno opravdano?

Šećer u krvi i tjestenina

Integralna tjestenina ima glikemijski indeks između 45-50, što znači da ne izaziva nagle skokove šećera u krvi kao što mnogi misle. Za usporedbu, bijeli kruh ima indeks od 75. Vlakna u integralnoj tjestenini usporavaju probavu i omogućavaju postupno oslobađanje energije kroz 2-3 sata.

Probava i osjećaj sitosti

Vrsta tjestenine Vlakna (g/100g) Vrijeme probave
Bijela tjestenina 2,5g 1-2 sata
Integralna tjestenina 7,5g 2-3 sata
Tjestenina od leguminoza 11g 3-4 sata

Nutritionisti često naglašavaju kako vlakna u integralnoj tjestenini potiču rast dobrih bakterija u crijevima. To ne samo da poboljšava probavu, već može utjecati i na imunitet.

Energija za sportaše

Tjestenina je dugo vremena bila go-to hrana za sportaše prije važnih natjecanja. Razlog? Kompleksni ugljikohidrati osiguravaju stabilnu energiju bez naglog pada performansi. Maratonci i biciklisti često “pune” svoje zalihe ugljikohidrata tjesteninom 2-3 dana prije velikih izazova.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top